A köztudatban az ipari alpinisták főként ablakot tisztítanak és kéményt bontanak. Mi is régen 1978-ban az István kórház kéményét szedtük szét, majd a FŐTÁV kéményen épült betonszerkezetet tüntettük el. Vasútvonalak fölötti dombokon fejtettük le a veszélyes mozgó sziklákat. Bontottunk, tégla, beton és acélszerkezeteket, magasban, zárt térben és víz alatt.


Technológiák


Sokféle eszközt és technolóiát használtunk a kézi kisgépektől az autódaruig, robbantástól az ultranagy nyomású vizes vágásig. A technológia kiválasztása körültekintő tervezést igényel. A legfontosabb szempontok a munkavédelem, a biztonság, a környezetvédelem, a hatékonyság és gazdaságosság. A bonyolultabb szerkezetek bontásához bontási tervet készítünk, melynek egyik fejezete a kockázatértékelés. Hatósági engedélyhez kötött bontások esetén elkészítjük a tervdokumentációt és a megrendelő nevében lefolytatjuk a bontási engedélyeztetési eljárást.


Környezetvédelem


A bontási munkák során gyakran keletkeznek veszélyes hulladékok mint például az aszbeszt vagy az olajjal, korommal szennyezett építőanyagok. Előfordul, hogy a bontás helyén környezeti kár keletkezett. Ilyenkor kárelhárítást kell végezni, aminek a tervét elkészítjük és a hatóságokkal engedélyeztetjük.


Referenciák©  EXCELSIOR Ipari Szolgáltató Kft.